Döngüler, aynı işlemin birden çok yapılması gereken durumlarda kullanılan yapılardır. Mesela isminizi 10 defa yazdırmak veya 1-100 e kadar olan sayıları toplamak.
Dart Programlama For Döngüsü

Belirli bir başlangıç değeri, koşulu, artış veya azalış miktarı olan döngü yapısıdır. Aşağıdaki örnekte 1 den 100 e kadar olan sayıların toplamını yapan kod verilmiştir. i'nin başlangıç değeri sıfırdır ve 100 dahil olmak üzere birer birer artarak tekrar tekrar çalışır. Birer birer artacağını i++ ifadesinden anlarız. Tanımladığımız toplam değişkeni de sıfırdan başlar ve döngü her çalıştığında i ile toplanır. Bu sayede toplama işlemi gerçekleştirilir ve print ile çıktısı alınır.
void main() {
var toplam =0;
for(int i =0; i<=100;i++){
toplam = toplam +i;
}
print(toplam);
}
Dart Programlama Foreach Döngüsü
Foreach döngüsü for ile aynı şekilde çalışır. Daha çok listelerde kullanılır. Elinizde bir liste var ve elemanlarını tek tek ekrana yazdırmak isteseniz foreach döngüsünü kullanırsınız.
void main() {
var aylar =["ocak","şubat","mart",
"nisan","mayıs","haziran","temmuz","ağustor","eylül","ekim","kasım","aralık"];
aylar.forEach((aylar){
print(aylar);
});
}
Dart Programlama While Döngüsü
While döngüsünde bir durum verilir ve durum doğruluğu sürene kadar döngü çalışmaya devam eder. Ne zaman ki durum yanlış olur o zaman döngüye girilmeden program akışı devam eder. Dikkat edilmesi gerekn nokta for da olduğu gibi arrtıma veya azaltma işlemini whhile bloğu içerisinde verilmesi gerekir.
While ile do-while yapısı birbirine çok benzerdir. Aralarında ki tek fark while durum kontrolünü döngü başlamadan yapar. Do-while da ise durum kontrolü bloğun sonunda yapıldığı için döngü en az bir kere çalışır. Aynı örneğin while ve do-while ile yapımı aşağıdadır.
void main() {
var toplam =0;
var sayi = 1;
while(sayi <=100){
toplam = toplam + sayi;
sayi++;
}
print(toplam);
}
void main() {
var toplam =0;
var sayi = 1;
do{
toplam = toplam + sayi;
sayi++;
}while(sayi <=100);
print(toplam);
}